BOTOKS

BOTOKS

Botoks Nedir?

Alın, göz çevresi (kaz ayakları), kaş arası, burun yan duvarı, dudak üzerinde ince çizgiler, ağız çevresindeki ve boyun derisindeki kırışıklıklar yüz ve boyundaki mimik kasların kasılması sonucu oluşur. Kaş arası ve burun yan duvardaki çizgiler kızgın yüz ifadesi, göz çevresi ve alındaki çizgiler yaşlı ve yorgun yüz ifadesi, ağız çevresindeki çizgiler ise üzgün bir yüz ifadesine neden olur. Botoks yüzün bu bölgelerindeki mimik kaslarının geçici olarak kasılmasını engelleyerek yorgun, kızgın ve üzgün yüz ifadesini ortadan kaldırır, kırışıksız, daha genç, daha dinç bir yüz ifadesi sağlar.

Botoks aslında bir markadır, etken madde botulinum toksinidir. Bu toksinde Clostridium

Botulinum adlı bakteriden elde edilir. Botulinum toksini, sinir uçlarından salınan mediatörleri engelleyip, sinir iletimini geçici olarak durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin kesilmesi, sinirin aktive ettiği kasın hareketinde azalma ya da tamamen kaybolma sağlar.

 

Botoks tedavisi yüz kasları anatomisini iyi bilen deneyimli kişilerce yapılmalıdır. Çok ince uçlu bir iğne ile kırışıklığa neden olan kasların üzerine yapılır. Ağrılı bir işlem değildir. İşlem sonrası botoksun çevre kaslara dağılmaması için o bölgenin ovuşturulmaması gerekir. Uygulandığı gün spora, kuaföre, saunaya gidilmesini önermiyoruz, ayrıca. Aynı gün yüz üstü yatılmamalıdır. Botoksun tam etkisi 3 ila 10 gün arasında tamamen görülür. İşlemden 10 gün sonra kontrol uygulanır. Kontrol 10 günden daha erken uygulanamaz. Ayrıca 20 günden daha geç uygulanması da kişide antikor oluşturup sonraki uygulamalarda etkinliğin azalması ya da hiç etki olmamasına yol açabileceği için 20 günden daha sonra kontrol uygulanmaz.

 

Botoksun Uygulama Alanları Nelerdir?

  1. Mimik hareketleri ile oluşan yüzdeki çizgilenmeleri azaltmak ya da kaybetmek
  2. Alın, koltuk altı, el ve ayaktaki terlemeyi azaltmak
  3. Uygun hastada kaş kaldırmak
  4. Diş sıkması
  5. Migren ağrılarını tedavi etmek için botoks uygulanabilir.

Botoks ile ciltteki mimik kırışıklıklar azaltılır ya da tamamen yok edilir. Çok derinleşmiş, kişi mimik yapmadığı halde var olan katlantı izine dönmüş yüz kırışıklıkları, sadece botoks ile istenilen düzeyde düzleşmeyebilir. Bu durumdaki derin kırışıklıkları giderilmek için botoks uygulamasından 10 gün sonra dolgu maddeleri ile desteklenmesi gerekebilir.

Baby Botoks Nedir?

Botoks doza bağlı bir uygulamadır. Mimiklerini daha rahat hareket ettirmek isteyen hastalarda, oyuncularda baby botoks adı verilen uygulama ile daha düşük dozlar uygulanarak kırışıklıkların azalması sağlanırken doğal görünüm de korunur.

 

Botoks İşlemi Herkese Uygulanabilir mi?

 Botoks medikal estetikte tedavi edici değil koruyu bir yöntemdir. Bu yüzden erken yaşlarda henüz kırışıklıklar oturmadan yapılabilir. Yüzünde derinleşmemiş çizgiler, (kırışıklıklar) herkese uygulanabilirken aynı zamanda daha parlak bir cilde sahip olmak isteyenlere de yapılmaktadır.

Bazı kas spazmlarının tedavisi için çocuk yaştaki hastaki hastalara da uygulanacak güvenlik profilindedir.

Botoks hem erkek hem de kadın hastalara uygulanabilmektedir fakat kadınlar ile erkeklere uygulanacak dozlar ve noktalar farklıdır. Çünkü erkeklerde maskülen görüntüyü korumak kadınlarda ise feminen görünümü ön plana çıkarmak gerekir.

Botoksun Etkisi Ne Kadardır?

Etkisi genelde 4 ile 6 ay kadar sürmektedir. Bazılarında bu süre daha uzunken, bazı kişilerde de daha kısa olabilmektedir. Etki süresi, kişilere göre değişebilmektedir.

 

Botoks Hangi sıklıkla Uygulanabilir?  

Antikor geliştirme riski sebebiyle aynı bölgeye 3 aydan önce botoks uygulanması tercih edilmez. Kırışıklıklar, migren ve diş sıkması için etkinin geçme süresine bağlı 4-6 ayda 1 tekrarlanır. Terleme tedavisi için ise çoğu hastada ilkbahar aylarında senede 1 uygulanır.

Botoksun etkisi geçince yüz eski haline döner daha kötü olmaz. Düzenli botoks yapılması ise uygulanacak botoksun süresini uzatır, yaşlanmayı geciktirir.

17 Yıllık Deneyim